Relaxați-vă și vindecați-vă

Familia E. din Iași a povestit despre beneficiile salinei…

“Când am venit pentru prima dată la Praid, în anul 2009, era pentru noi ultima speranță pentru a nu recurge la tratamente extreme (extirparea polipilor), pentru a trata otitele recidivante ale fetiței celei mari a noastră (în vârstă de 3 ani și 8 luni atunci). Era diagnosticată cu rinită alergică, iar polipii s-au inflamat la orice răceală usoară și afectau imediat urechile.

Eram programați în septembrie pentru operație, dar unii părinți și un medic ORL-ist ne-au sfătuit să încercăm și un tratament în salină și ne-au recomandat salina din Praid, pentru că este o ”salină uscată”, fără infiltrații de apă în ea.

Am aflat că o zi de salină echivalează, ca și expunere la aer sărat cu 7 zile de mare.

Am venit la Pensiunea Napraforgo epuizați după un an de boli repetate ale copiilor, în care fata cea mare făcea otite la fiecare răceală, iar cea mică (care nu avea nici un an) făcea în același timp laringite, cu insuficiență respiratorie.

Am stat 14 zile, timp în care am intrat în salină doar cu fata cea mare, pentru că nu știam dacă este recomandată și pentru bebeluși.

Praidul și pensiunea a fost pentru noi atunci ca un loc total rupt de zgomotul și de agitația orașului, un loc în care pădurea și liniștea au devenit prietenii noștrii pentru câteva zile, și poate chiar un mic colțișor de ”rai” și de pace.

La întoarcerea acasă, ne-am încercat norocul și am hotărât să anulăm programarea pentru operație de polipi până la următoarea posibilă otită.

În acel an… Surpriză! Fata cea mare nu a mai avut decât câteva răceli pasagere ”duse pe picioare”.

Am revenit și în anul următor la Praid, la aceeași pensiune, unde am găsit aceleași condiții bune, liniște și ospitalitate. Am revenit apoi 5 ani la rândul, nu numai pentru tratament, ci și pentru aceste locuri speciale.

După tot acest timp putem enumera următoarele beneficii:

Eu, care sufeream de o formă din ce în ce mai gravă de rinită alergică, am renunțat la tratamentul medicamentos și pot respira tot mai ușor

Soțul, care făcea infecție a amigdalelor de fiecare dată când bea ceva rece, poate acum să savureze relaxat o bere rece sau o înghețată, fără să sufere o săptămână

A., fata cea mare este un copil vesel, sănătos, viguros, care a scăpat de tratamentele puternice pentru alergii, dar mai ales a scăpat de operația de polipi.

T., fata cea mică, este un copil care nu prea a suferit din cauza infecțiilor din grădiniță.

Trusa medicală a familiei s-a micșorat cu fiecare an și cuprinde acum doar medicamentele pentru urgență, iar rinita alergică, care este într-un fel afecțiunea ereditară a familiei a devenit doar un mic incovienent, ținut cu ușurință sub control.

I. E. Din Iași, la 24. august. 2013